Namgis | Docu: Swamp Dialogues (EN)
Antropologie, anthropology, namgis, kwakiutl, congres, uva, university of amsterdam, universiteit van amsterdam, studievereniging kwakiutl, study association kwakiutl, namgis congres, antropologisch congres
266
post-template-default,single,single-post,postid-266,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_area_uncovered_from_content,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Docu: Swamp Dialogues (EN)

— Dutch below —

Swamp Dialogues: Anthropological Documentary about social movement by the Donau

The Danube Delta in Romania – the ‘Last European Sanctuary’ – is a UNESCO World Heritage Site. While major efforts are made to protect biodiversity, the plight of local communities is largely overlooked. Social scientists claim that the traumatic nature of the swamp bears heavily on the villagers’ lives. But is Nature really to blame?

Swamp Dialogues is based on extensive field-research in the Danube Delta Biosphere Reserve. Through a ‘argument montage’ built entirely on cinematic language the film entails an anthropological reflection on knowledge production in social sciences.

About Filmmaker

Ildikó Zonga Plájás studied anthropology and cultural studies in Romania and Hungary, later graduating in Visual Ethnography at Leiden University, the Netherlands. After her studies she has been a guest lecturer at Leiden University, and is currently working on her new research project at the University of Amsterdam.

In this session we will show the documentary: Swamp Dialogues. Filmmaker Ildikó Plájás will attend the session to discuss the film afterwards.

 

— Dutch —

Swamp Dialogues; Antropologische documentaire over stil actievoeren aan de Donau

De Danube Delta in Roemenië – ‘het laatste Europese heiligdom’- staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terwijl er veel moeite wordt gestoken in het beschermen van de biodiversiteit van het gebied, lijkt de toestand van de lokale bevolking aan de aandacht te ontsnappen. Sociale wetenschappers zeggen dat de traumatische aard van de moerassen zwaar op de schouders van de bewoners rusten. Maar klopt het wel de Natuur te beschuldigen?

Swamp Dialogues is gebaseerd op uitgebreid veldwerk in het Danube Delta Biosfeer Reservaat. De film laat het actievoeren van de mensen aan de Donau op een zeer antropologische manier zien, vanuit een emic perspectief. Doordat het argument niet wordt uitgesproken door een ‘voice-over’, maar volledig verholen ligt in de cinematografie, werpt dit een interessante blik op kennisproductie binnen de sociale wetenschappen.

Ildikó Zonga Plájás studeerde antropologie en culturele studies in Roemenië en Hongarije. Later voltooide ze een master in Visuele Etnografie aan de Universiteit van Leiden. Na haar studie is ze werkzaam als gastdocent aan de universiteit van Leiden, en momenteel werkt ze aan haar nieuwe onderzoeksproject aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens deze sessie wordt de documentaire Swamp Dialogues vertoond. Ildikó Plájás is aanwezig en na afloop is er de mogelijkheid om met haar de film na te bespreken.

 

0 Comments
Share Post
admin
coordinator-studie@kwakiutl.nl