Namgis | Feminisme in het lichaam
Antropologie, anthropology, namgis, kwakiutl, congres, uva, university of amsterdam, universiteit van amsterdam, studievereniging kwakiutl, study association kwakiutl, namgis congres, antropologisch congres
178
post-template-default,single,single-post,postid-178,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_area_uncovered_from_content,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Feminisme in het lichaam

Mijn Okselhaar Is Langer Dan Dat Van Jou

Waarom is het vies als meisjes haar hebben onder de oksels? Waarom is het gek als twee mannelijke hetero vrienden elkaar zoenen? En hoezo is het bij meisjes juist geil? Waarom laten meisjes nooit scheten en doen jongens het op commando? Hoe loop je mannelijk over straat? Hoe drink je vrouwelijk je biertje? Dit zijn allerlei voorbeelden van vragen rondom de belichaming van gender; hoe het lichaam gender-ongelijkheid zichtbaar maakt. In deze deelsessie worden (onbewuste) lichamelijkheden laten zien die een product zijn van ongelijkheid en deze ook weer reproduceren. Dr. Rachel Spronk zal ons bewust gaan maken van deze lichamelijkheid aan de hand van haar eigen research.

Drs. Nancy Jouwe zal ons vertellen over hoe andere assen van verschil; zoals de kleur van je huid, de plek waar je ouders vandaan komen of hoe oud je bent, ook in je lichaam zitten en iedere beweging beïnvloeden. Houdt vrouwelijk zijn hetzelfde in voor een zwarte vrouw als voor een blanke vrouw? Hoe wordt er naar mannelijkheid gestreefd in de arbeidersklasse anders dan in een hoge middenklasse?

Ten slotte: hoe wordt het lichaam bewust gebruikt in de strijd tegen gender-ongelijkheid? Hoe zit het feminisme in het lichaam? Hoor je je als feminist niet te scheren? Maakt feminisme je minder vrouwelijk of minder mannelijk? Hoe ziet een goede feminist eruit? Is dat iemand die haar borsten bloot in protest? Is dat ook iemand die zichzelf mooier vind met mascara? Kom met ons delen wat jij denkt, voelt, vindt of hebt gehoord, gelezen, gezien en laat je inspireren door anderen!

Vorm: Twee korte lezingen die op elkaar in gaan met als afsluiting een open discussie waar iedereen zich in mag mengen.

  • Dr. Rachel Spronk
  • Drs. Nancy Jouwe
0 Comments
Share Post
admin
coordinator-studie@kwakiutl.nl