Namgis | Land Grabbing (Sylvia Kay & Rosanne Rutten) (EN)
Antropologie, anthropology, namgis, kwakiutl, congres, uva, university of amsterdam, universiteit van amsterdam, studievereniging kwakiutl, study association kwakiutl, namgis congres, antropologisch congres
225
post-template-default,single,single-post,postid-225,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_area_uncovered_from_content,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Land Grabbing (Sylvia Kay & Rosanne Rutten) (EN)

Land grabbing is een populaire term voor het opkopen of leasen van landbouwgrond door financiële investeerders en bedrijven. Landbouwinvesteerders promoten deze grootschalige, export-georiënteerde investeringen als de meest efficiënte, productieve en daarom de meest rationele manier van landbouw. Land grabbing is volgens hen hoog noodzakelijk om de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden en draagt bij aan de ontwikkeling en economie van het land waar geïnvesteerd wordt. Een ‘win-win’ situatie zou je zeggen, of toch niet?

Het alternatieve narratief zegt juist dat deze investeringen leiden tot onteigening van land, sociale uitsluiting en afhankelijkheid van kleine landbouwbedrijven, vrouwen en de inheemse bevolking.

Is land grabbing daadwerkelijk de enige manier om het voedseltekort op te lossen of is dit eigenlijk kolonialisme in nieuw jasje?

Sylvia Kay komt vertellen over haar onderzoeken naar land grabbing. Bij Transnational Institute in Amsterdam werkt ze als onderzoeker aan zaken rondom grondbezit, natural resource governance en agrarische investeringen. Ze heeft diverse studies geschreven over land en water grabbing, de rol van de publiek beleid in de ontwikkeling van het platteland, en de verschillende modellen van agrarische investeringen. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd voor conferenties van de University College London, het International Institute of Social Studies, en het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rosanne Rutten is antropoloog en docent aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet onderzoek naar Land Grabbing in de Filipijnen. Ze houdt zich bezig met sociale bewegingen, landrechten, en overlevingsstrategieën van boeren en arbeiders.

In deze deelsessie wordt besproken wat de gebreken zijn van deze investeringen. Of Land Grabbing op een rechtvaardige en verantwoorde manier worden uitgevoerd zonder dat mensen in de geïnvesteerde gebieden daar de dupe van zijn. En zijn er betere alternatieven zijn?

Land grabbing gebeurt niet alleen in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika, maar ook in delen van Oost-Europa. RaboFarm, het dochterbedrijf van Rabobank, belegt Nederlands spaargeld in landbouwgrond in Roemenië. Om een beter idee te krijgen van waar land grabbing allemaal over gaat, lees dit artikel op de Correspondent waarin wordt laten zien hoe de bank te werk ging in het armste en meest corrupte dorpje in Roemenië.

0 Comments
Share Post
admin
coordinator-studie@kwakiutl.nl