Namgis | Toerisme
Antropologie, anthropology, namgis, kwakiutl, congres, uva, university of amsterdam, universiteit van amsterdam, studievereniging kwakiutl, study association kwakiutl, namgis congres, antropologisch congres
172
post-template-default,single,single-post,postid-172,single-format-standard,edgt-core-1.0.1,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.8, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_area_uncovered_from_content,grid_1200,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Toerisme

Balanceren tussen economische vooruitgang en afhankelijkheid

We willen de wereld zien! Niet slechts door de tv of het internet, maar met onze eigen ogen. Wereldrijke ervaringen zijn attributen geworden in het vormen van kosmopolitische identiteiten. Maar wat zijn de gevolgen van het toegenomen toerisme? Wat doet dit met de machtsverhoudingen? En hoe kan je hier als antropoloog naar kijken?

In de deelsessie Toerisme krijgen we een on sight kijkje in de machtsrelaties die van kracht zijn tussen tourist and native. Joukje Krol (alumni UvA) komt vertellen over haar meerjarige onderzoek naar vrijwilligerstoerisme in Nepal. Hierbij zal ze aandacht besteden aan othering en de (economische) invloeden van dit toerisme op de lokale bevolking.

Naast deze case study zal ook Vanessa Wijgaarden’s korte docu Eliamani’s homestead vertoond worden, die de schrijdende economische machtsverhoudingen tussen een Maasai familie en een Nederlands gezin die de familie komen bezoeken op subtiele wijze blootlegt; door simpel weg het bezoek van begin tot het eind bij te wonen. En wij, als kijkers van de film, zijn in de luxe positie alle conversaties van de betrokken partijen te volgen door middel van ondertiteling. Een luxe positie die een kijkje biedt in de wantrouw en schaamte van beide partijen.

0 Comments
Share Post
admin
coordinator-studie@kwakiutl.nl